Blog

Düğün Stresinden Nasıl Kurtulunur?

Evlilik sürecinde merak edilenleri sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz. Pek çok yazımızda olduğu gibi bu yazımızda da gerek kendimizin gerekse de müşterilerimizin deneyimlerinden faydalanarak sizleri bilgilendirmeye çalışacağız. Son zamanlarda pek çok gelin hanımı düğün stresi sarmış durumda. Hatta bu görüşmelerimize dahi yansıyor. Maddeler halinde düğün stresinden nasıl kurutulunur’u sizlere anlatmaya çalışacağız.

Beklenti

Bizleri karamsarlığa iten ve büyük stres yaşamamıza neden olan en büyük unsur beklentilerimizdir. Bir olaydan veya bir insandan beklentimiz olan neticeyi alamadığımızda üzüntüye uğrayabiliriz. Bu nedenle öncelikli olarak olaylara veya nesnelere yüklediğimiz anlamlar ile insanlara yüklediğimiz sorumlulukları gerçekleşebilecek minimum düzeyde tutmalısınız. Yani düğün konusunda size destek vermesini beklediğiniz bir arkadaşınıza -farkında olmayarak- yapabileceğinden daha fazla sorumluluk yükleyip, karşılanamadığından üzüntüye uğramamak için sorumlulukları bölüştürürken anlayışlı olmaya özen gösterin.

Evleneceğimiz insandan ve ailesinden beklentilerimiz olabilir. Bu, oldukça doğal bir durum. Ancak beklentilerinizi yüksek tutarsanız hem karşı tarafı gerersiniz hem de kendiniz gerilirsiniz. Zaten bu gerginliğe stres diyoruz. Makul istekler ve beklentiler her zaman karşılanabilir. Beklentilerinizi yüksek tutmanın hem size hem de karşınızdaki insanlara zarar verebileceğini unutmayın. Aksilikler karşısında “Hayırlısı buymuş” demeyi bilmek lazım.

Uyum Gösterin

Her yörenin demek yerine her ailenin kendi adetleri ve alışkanlıkları var. Bu alışkanlıklar zamanla değişebilir. Ancak insanın karşısındakini değiştirmesi oldukça güçtür. Bu nedenle değişime önce kendimizde başlayacağız. Bugün karşımızda dediğimiz insanların yarın yanlarında olacağız. Haliyle karşılıklı saygı göstererek bir uyum kurarak adaptasyon sürecini atlatmak gerekir.

Saygı

Herkesi sevmek zorunda değiliz. Ancak herkese saygı göstermek zorundayız. Bu, insan olmanın başlıca kuralı. Saygısızlığa uğradığımızı hissettiğimiz zaman elbette tepkisiz kalmak doğru değil. Ancak saygısızlığa saygısızlıkla yanıt vermek çözümü güç hale getirebilir. Kendimizi doğru şekilde ifade ederek, rahatsızlığımızı dile getirmeliyiz.

Bazen bize saygısızlık gibi algıladığımız durumlar olabilir. Sıcakkanlı insanlar olduğumuz için bazen samimiyeti abartabiliyoruz. İnsanlar “gelinimiz/damadımız da bizim evladımız” diyerek kendi çocuklarına veya yakınlarına davrandığı gibi davranarak istemeden incitebilir. Buna hazırlıklı olup, kırıcı olmadan mesafenizi koymalısınız. Aşırı samimiyet, tez ayrılık getirebilir:) Bu nedenle mesafeli bir samimiyet kurarak, sağlıklı ve adım adım ilerleyen sevgi ile beslenen saygılı bir akrabalık ilişkisi kurabilirsiniz.

Elbette bu bahsettiğimiz evliliğinize de katkı sağlayacaktır. Düğüne hazırlık süreci oldukça stresli olduğu için sakin kalmaya ve anlayış göstermeye çalışın. Herkes evlenirken, karşısındakini ve davetlilerini çok memnun etmek ister. Ancak bazen bunlar ekonomik koşullar nedeniyle mümkün olamayabilir. Evleneceğiniz kişinin ve ailesinin ekonomik durumunu göz önünde bulundurarak, saygınızı yitirmeden ilişkilerinizi sürdürmelisiniz.

Empati

Bazen kendi arzularımız ve isteklerimiz bizim bile önümüze geçebiliyor. Yanlış olduğunu bile bile yaparız bazı şeyleri. Tıpkı bunun gibi kendimizi nasıl görmezden geliyorsak, çok sevdiğimiz insanları da görmezden geldiğimiz dönemler oluyor. Empati kurmak, karşımızdaki kişinin neler düşündüğünü tahmin etmek değildir. Onun neler hissettiğini anlamak ve bu hisleri onunla paylaşmaktır. Zaten aynı duyguları paylaşarak evlilik kararı aldığınız insanı sizden daha iyi anlayan olması pek mümkün olmaz.

Ekstra Harcamalar

Evliliğe giden süreçte yapacağınız harcamalar sizleri, bir kaç yıllık sürecek borçlara itebilir. Bu yüzden ekstra harcamalar yapmaktan kaçının. Ekstra harcamaları yalnızca düğün için değil, çeyiziniz için de yapmamanızı öneririz. En nihayetinde evlendiğinizde bazı şeyler ister istemez eksik olacaktır. Hiç kimse her şeyin %100 tam olduğu bir yuva kurmuyor. İhtiyaç duydukça evliliği süresince bunları temin ediyor.

Sevgili Olun

Evlilik kararı alındıktan sonra nişanlımızın bizim sevgilimiz olduğunu unutuyoruz. Yalnızca düğünden ve evlilikten bahseder hale geliyoruz. Bunun yerine sosyal yaşantınıza devem edin. Birlikte güzel vakit geçirmek için birbirinize vakit ayırın ve bu süreçte evlilikten ve düğünden bahsetmemeye özen gösterin. Sürekli evlilikten ve düğünden bahsetmek sizleri yoracaktır. Üstelik bir kaç saat sürecek bir organizasyonun aylarca konuşulmasına gerek yok.

Tavsiye

Hayat zaten her birimiz için oldukça zorlayıcı koşullara sahip. Birbirinizin limanı olun. Sessizliği, sakinliği, sukuneti ve huzuru birbirinizde bulun. Altı üstü 6 saat sürecek bir koşuşturmaca için kendinizi ve eşinizi yıpratarak, mutsuz olmayın. Düğün ikinizin düğünü, başkasının değil; tadını çıkarın.

İletişim: